wijzijnabcd.nl

Inloggen of inschrijven

MAAKPLAATS-INFO (9), Popeldag 1 juni 2018: Magt het een onsje meer zijn? 14.30-16.00 uur

“Whatever the question, community is the answer.” In ons wel-zijn spelen instanties of systemen maar een kleine rol. Dat weten we al heel lang en toch hebben we veel van onze “cure en care” geïnstitutionaliseerd. Nu zijn we een beweging terug aan het maken: de gemeenschap als basis waar we elkaar zien, waar we onszelf zijn en waar we voor elkaar zorgen, waar we oud worden, waar onze kinderen opgroeien en waar mensen niet “gefixt” hoeven te worden.

Maar lukt dit ook? Maken we de belofte waar? Willen we de billen wassen van onze buurman? Hoe goed zetten we de randen van onze gemeenschap open voor “verwarde mensen”, voor vreemdelingen? Is de “participatie-samenleving” sluitpost in de gemeentelijke begroting of een valide antwoord op maatschappelijke vraagstukken”. In deze Maakplaats twee initiatieven die “aan het uitvinden en leren zijn hoe we mèt elkaar vóór elkaar kunnen zorgen”: Zorgvrijstaat Rotterdam West (https://www.zorgvrijstaat.nl) en het Arnhemse Vitale Verbindingen (http://vitaleverbindingen.nl). Zorgvrijstaat Rotterdam “maakt” door in het hart van de Rotterdamse wijk hierover openlijk het gesprek aan te gaan. Door bruggen te bouwen tussen de vele kleine en grote acties die wijkbewoners al lang ondernemen op gebied van informele zorg. En door te experimenteren met nieuwe taal, nieuwe instrumenten en nieuwe verhoudingen tussen wijk en publieke instanties. Vitale Verbindingen “maakt” door zogenoemde “kwetsbare” wijkbewoners in het hart van de gemeenschap te plaatsen, vanuit het idee dat mensen in en na herstel juist veel te bieden hebben in de (h)erkenning van mogelijkheden en behoefte. Met en vanuit de wijk, maar ook experimenterend met een eigen aanbod in het systeem van sociale wijkteams en activerend werk. Want “mensen kunnen veel zelf, maar niet alleen!”

Op de ABCD-Popeldag zijn er 10 Maakplaatsen: 5 in de ochtend en 5 in de middag. Je kunt je ter plekke voor twee daarvan opgeven. Deze Maakplaats is er één van. Meer informatie over de andere Maakplaatsen vind je de komende dagen op deze site: www.wijzijnabcd.nl

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.