Wijzijnabcd.nl, hét kennisplatform voor abcd communitybuilders

Inloggen of inschrijven

MAAKPLAATS-INFO (5), Popeldag 1 juni 2018: De Magt van Praatjes maken (11-12.30 uur)

De Magt van Praatjes maken
Een van de dingen waar je niet zonder kunt bij community building is praatjes maken. Op straat, bij de lift, de speeltuin, in de gang, maakt niet uit waar. Als je maar contact maakt en een goed gesprek hebt met mensen uit je buurt die je nog niet kent. Dat kun je doen als buurtbewoner en buurtwerker (de laatste het liefst altijd samen met bewoners). Je doet het zonder agenda en zonder aanbod. Sterker nog: je gaat op zoek naar het aanbod dat mensen in petto hebben. Door nieuwsgierig en open in gesprek te gaan kom je te weten waar mensen ’s ochtends hun bed voor uitkomen, wat hun mooiste plekken in de buurt zijn, wat hun verlangens zijn en wat ze missen. Met wie in de buurt ze graag optrekken en met wie ze niets te maken hebben. Wat ze goed kunnen, weten, waar ze van houden, wat hen boeit en wat waar ze een broertje dood aan hebben. Wat ze op een doodgewone zaterdagmiddag doen als ze niet hoeven te werken, welke ideeën ze op zolder hebben liggen en waar ze zich zorgen om maken. Je komt daarmee haarfijn te weten wat de schatten van de buurt zijn. Op z’n ABCD’s heet dat Assetmapping.
 

Op de Rode Kruislaan in Diemen heeft dat praatjes maken bij de liften van de flats binnen een klein jaar tot een hele verandering geleid. Bewoners van de Rode Kruislaan kenden elkaar amper en kwamen vroeger alleen in het nieuws als er sores was. Nu staan de flatmakers van de Rode Kruislaan bekend om hun initiatieven en activiteiten, om hun daadkracht en onderlinge solidariteit. Er is een buurtkamer in zelfbeheer, een flatbieb, een jaarlijks voetbaltoernooi, een kinderenclub, speelgoeduitleen, er wordt geen buurtplan gemaakt zonder dat bewoners er een stem in hebben en natuurlijk zijn er nog steeds regelmatig praatjes bij de liften.

Je gaat in deze Maakplaats samen met flatmakers van de Rode Kruislaan, buurtbewoners van Schiedam Oost en andere Popeldag-deelnemers praatjes maken bij de Lidl in Schiedam Oost, zomaar in gesprek met buurtbewoners. Dit zijn de RKL-flatmakers die er dan bij zijn: Anja Stakenburg, Patricia Niemel, Nelly Bosman, Roelie Kelder en sociaal beheerder Sandra Kuijpers van Rochdale. Meer lezen over community building op de Rode Kruislaan? http://www.planenaanpak.nl/doc/DiemenInfo_juli2017D.pdf

Op de ABCD-Popeldag zijn er 10 Maakplaatsen: 5 in de ochtend en 5 in de middag. Je kunt je ter plekke voor twee daarvan opgeven. Deze Maakplaats is er één van. Meer informatie over de andere Maakplaatsen vind je de komende dagen op deze site: www.wijzijnabcd.nl 


 
 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.