Wijzijnabcd.nl, hét kennisplatform voor abcd communitybuilders

Inloggen of inschrijven

Marshmallows, melkbussen en malse kipcurry (2016)Een ABCD-popelmiddag in en met de Koornhorst op 19 april 2016

Het eerste dat ik zie als ik op 19 april om 10 uur de Koornhorst binnenstap zijn de mooi versierde gangen, het werk van Willy, Hoofd Versieren van de Koornhorst, die al vanaf half zeven bezig was.

Dat is het begin van de ABCD[1]-Popelmiddag met 80 community builders uit het hele land en met de community builders uit de Koornhorst.

De Koornhorst is een wooncentrum voor ouderen in Amsterdam Zuidoost, waar ongeveer 450 mensen wonen. Wij – de initiatiefgroep van de Popelmiddag - hebben de Koornhorst als locatie voor de popelmiddag gekozen omdat hier community building gewoon bijzonder is.

Wij hebben totaal geen moeite met de voorwaarde dat de zaal de hele tijd toegankelijk moest blijven voor iedereen die in de Koornhorst woont. En uiteindelijk is het deze voorwaarde die maakt dat het een ABCD-popelmiddag ín en mét de Koornhorst wordt.

Mevrouw Eleonora en mevrouw Rechard, twee actieve community builders uit de Koornhorst, openen de middag: 'Wat leuk dat jullie juist popelen als motto voor deze middag hebben gekozen. Want popelen is altijd gerelateerd aan iets positiefs: je staat nooit te popelen om de griep te krijgen. Laten we er iets moois van maken, we staan al te popelen om aan de slag te gaan!”


De mannen van de biljartclub gaan ondertussen door met biljarten, mevrouw de Kam en mevrouw Woldendorp bemensen de bar. Misha de Jong en Stef Spigt van Amstelring helpen mee tafels sjouwen, koffie uitdelen, stoelen klaar zetten. Robbie Haakman heeft een prachtig handschrift, kom ik achter als ik de mooie programma- en keukenborden zie. Meneer D., die soms een beetje de weg kwijt is, geniet van onze zelfgebakken taartjes. Liesbeth Hendriksen en Redley Jakoba van Rochdale, Wilma Nissen van Amstelring hebben in de Koornhorst een vergadering, schuiven even aan en maken een praatje met de bewoners die zo meteen een workshop geven over community building in de Koornhorst.

In de workshop 'Communitybuilding in de Koornhorst' vertellen mevrouw Arend, mevrouw Eleonora, mevrouw Vyent, mevrouw Watson, mevrouw Paulina en mevrouw Henricus. Over hoe het vroeger in de Koornhorst was en hoe het nu is, wat hen bezig houdt, hoe ze het doen, waarom community building belangrijk én vanzelfsprekend voor hen is, hoe saamhorigheid en samen doen in de Koornhorst eruit zien en wat het voor hen betekent.

Veel bewoners doen mee met de kampvuurgesprekken, zo ook mevrouw Schimmel. Ze heeft toevallig net marshmallows gekocht, toeval bestaat niet! Bij Mansoer, de winkelier, kun je prikkertjes kopen en daar gaan we dan: lekker aangebrande marshmallows eten en luisteren naar de verhalen van mevrouw Schimmel die vroeger op talloze basisscholen voorlas. 'Je moet niet de oudere kinderen hebben, je moet beginnen bij de 4 tot 5jarigen. Zij vinden het prachtig, maar krijgen veel te weinig verhalen voorgelezen!'

Mevrouw Arend doet bij de levende marktplaats een oproep: 'Wie wil ons helpen om een keuken voor de Koornhorst voor elkaar te krijgen, waar we met en voor elkaar en anderen kunnen koken?' Jan Spruijt uit Schiedam biedt spontaan aan om mee te werken aan een fondsaanvraag, Heleen van Praag uit Gouda gaat ondersteunen bij het opzetten van een crowdfundingcampagne en Ina Oonk uit Bathmen weet een bekende Nederlander die het vast leuk vindt om ambassadeur van de keukencampagne te worden.
Bovendien gaat de helft van d
e opbrengst voor de veiling van de talkingsticks naar keukenpot. Op het eind van de dag is meer dan 120 euro opgehaald! Waarvan de helft via de melkbus van Vasse die de crowdfunders van de Koornhorst voor deze gelegenheid mochten lenen.

Taco Hoorn, bewoner van de Koornhorst, benadrukt bij de veiling het samen doen en biedt zijn buren aan om 2x per week een anti-spam-spreekuur te houden.

De ABCD-popeldag krijgt een swingende afsluiting met het accordeonspel van meneer van de Bergh (van 90!) als begeleider van de 80 'Amsterdamse grachten' zangers.

En culinair sluiten we af met de malse kipcurry en een lekker toetje van mevrouw Collins en haar kookteam. Als je weet, dat ze dit diner voor 100 mensen in haar eigen kleine appartement heeft klaargemaakt omdat er geen gemeenschappelijke keuken is in de Koornhorst, snap je waarom een gezamenlijke keuken bovenaan het wensenlijstje van de bewoners staat. Bij het etentje schuiven trouwens ook de bewoners aan, die deze bijeenkomst en de hele community building eigenlijk maar niks vinden. Volgens hen is het iets uit de jaren 60 met een grote geiten-wollen-sokken-gehalte. Het eten smaakt hen daardoor niet minder lekker en na afloop gaan we ruimte maken voor hun wekelijkse sjoelpartijtje.

O ja, en meneer C. die niet zomaar binnen durft te komen met zijn scootmobiel, gaat uiteindelijk voor Jim Diers vertalen en veilt modelautootjes in ruil voor wol, omdat hij 3x in de week een breiclub in het Henriette Roland Holst-huis begeleidt.

Ondertussen hebben potentiële huurders in de modelwoning kennis gemaakt met Cormac Russell en Jim Diers, die daar een interview geven voor een korte film van het RCOAK-fonds over Gewoon Bijzonder[2]. En mevrouw Eleonora geeft - in het Engels - een interview aan Philip Booth, community builder bij de Barnwood Trust in Gloucestershire/UK.

Een ABCD-popelmiddag in en mét de Koornhorst. Als ik dit allemaal zo opschrijf, vraag ik me af waarom we uberhaupt nog bijeenkomsten organiseren op plekken waar niemand anders mag komen dan de deelnemers die zich ingeschreven hebben. Communitybuilding begint met ontmoetingen. We weten al dat daar 'Bumping-places' bij horen.
Misschien wordt het tijd om ook meer Bumping Happenings te organiseren, met programma's waar iedereen aan mee kan doen! Want zo'n programma geeft reuring, maakt nieuwsgierig ('wat gebeurt hier eigenlijk') en nodigt uit om binnen te komen.

Eén ding weet ik in ieder geval zeker: deze mooie samenkomst nooit had kunnen gebeuren als er niet zoveel ondernemende, creatieve en hartverwarmende mensen in de Koornhorst zouden wonen en werken!

Birgit Oelkers, april 2016

[1] ABCD: Asset Based Community Development. Zie ook https://www.wijzijnabcd.nl/nieuws/abcd-popelmidddag-op-19-april.html.

[2] Gewoon Bijzonder is een community building-initiatief in vier wooncentra voor ouderen en wordt mogelijk gemaakt door stichting Moved by ABCD, de ouderenfondsen RCOAK en Sluyterman van Loo, de bewonerscommissie en de Vrienden van wooncomplex de Drecht, woningcorporaties Rochdale, Stadgenoot, Pré Wonen, Ieder1 en de gemeente Deventer